Κερκυραϊκή Διασπορά, Kerkiraiki Diaspora, Corfu & Corfiots,  Corfiots Around the World
 Αρχική Σελίδα | Εγγραφή | Βιβλίο επισκεπτών | Αρχείο | Παραλαβή αρχείων | Εκδηλώσεις | 27 Ενεργοί επισκέπτες 
.::
Πε,  20 Σεπτεμβρίου 2018

 Ειδήσεις
 :: ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
 :: ΝΕΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ
 :: ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 :: Φορμα Επικοινωνίας
 Βασικές σελίδες
 :: Αρχική Σελίδα
 :: Σύνδεσμοι
 :: Φόρουμ Ιδεών
 :: ΟΤΑ
 :: Γραφείο Παλινόστησης
 :: Κερκυραϊκή Στήλη Αιωνίου Αναθέματος
 :: Πνευματικά Ιδρύματα
 :: Διευθ.Ξενοδοχείων
 Σύλλογοι
 :: Ανακοινώσεις
 :: Διασπορά;;;;;;;;
 :: Εντός Ελλάδος
 :: Ευρώπη
 :: Ασία
 :: Αυστραλία
 :: Αφρική
 :: Αμερική
 Ανάπτυξη
 :: Υπανάπτυξη
 :: Νέο Νοσοκομείο
 :: Εθνική Παλαιοκαστρίτσας
 :: ΔΕΚΟ (ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ)
 :: Μελέτη ΕΜΠ - ΤΕΕ
 :: Το δέον
 Επιχειρούν στη Διασπορά
 :: Πρόσκληση
 :: Κερκυραίοι Ειχειρηματίες της Διασποράς
 :: Ελεγχος ΑΦΜ
 Λίστες Διαλόγου
 :: Λίστα Κερκυραίων
 :: Η Ιστορία
 :: Φωτογραφικό Αλμπουμ
 :: Αποσπάσματα
 :: Βιβλιοκριτική
 Εικόνες - Ηχοι
 :: Σατυρικά της Επτανήσσου
 :: Χορωδείες
 :: Πολιτισμός ταξιδευτής
 :: Εφημερίδες - Περιοδικά
 :: Κείμενα
 :: Βιβλία
 :: Ιστορικές πηγές
 :: "Τα Κύθηρα ..."
 :: Πέρδικα
 :: Ντοπιολαλιά
 :: Κάλαντα Χριστουγέννων
 Γευσεις
 :: Ζαχαροπλαστική
 :: Μαγειρική
 :: Ποτοποιία
 :: Συνταγές ομορφιάς
 Πρόσωπα
 :: Λογοτέχνες
 :: Διάφοροι
 :: Ζωγράφοι - Χαράκτες
 Αγγελίες
 :: Comidor a powertool for Small & medium Enterprises
 Διάφορα
 :: Σπίτια
 Είσοδος
   
    
 Να με θυμάσαι
 :: Εγγραφή
 :: Ξεχάσατε τον κωδικό;
 Google

[ 201001251322 -  othon]

 Counter
Page visited:18418_times
Εφημερίδες - Περιοδικά
Κατωγαρουνιάτικη Φωνή
Αποσπάσματα από το φύλλο Σεπτεμβερίου 2003

ΦΥΛΛΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ-ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2003

 ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ

 ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΑ

 Ο Γαρούνας είναι ένα παραδοσιακό χωριό, που, λόγω της λαϊκής αρχιτεκτονικής του, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο. Έχουμε υποχρέωση αυτόν τον θησαυρό να τον κληρονομήσουμε στις επόμενες γενιές. Κάποιες λανθασμένες παρεμβάσεις, σε συνδυασμό με την γρήγορη ανάπτυξη σε κάποια σημεία και την εγκατάλειψη σε άλλα του οικισμού, έχουν αλλοιώσει την παραδοσιακή του εικόνα.

Η εφημερίδα μας έχει ασχοληθεί με το πρόβλημα πολλές φορές στο παρελθόν. Σε κύρια άρθρα της όπως «ΤΟ ΟΡΑΜΑ», φύλλο 81, «ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ», φύλλο 82, προχώρησε και σε συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση της εικόνας και την προβολή της ομορφιάς του χωριού μας.

Με πρόσκληση του συλλόγου μας στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού του 2001, ο Δήμαρχος Αχιλλείων κ. Στέφανος Πουλημένος αναφέρθηκε διεξοδικά στις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στο χωριό για την καλύτερη αξιοποίησή του αλλά και την καλύτερη εμφάνισή του, όπως αυτή ταιριάζει στην παράδοσή μας.

Θα πρέπει όλοι μας να στηρίζουμε την προσπάθεια του τοπικού συμβουλίου που στοχεύει στην αναπαλαίωση των σπιτιών, την επαναφορά των παραδοσιακών χρωμάτων των σπιτιών, την χρησιμοποίηση των παραδοσιακών κεραμιδιών στις κεραμοσκεπές και την απομάκρυνση όποιων στοιχείων είναι ξένα προς την κερκυραϊκή παράδοση (ελενίτ, τσίγκοι, κλπ.).

Είναι μια δύσκολη προσπάθεια, που οι όποιες παρεμβάσεις μπορούν να προκαλέσουν τριβές ή να συναντήσουν αδιαφορία αν δεν έχουν πειστεί οι ιδιοκτήτες, διότι συνεπάγονται οικονομική επιβάρυνση.

Είναι καιρός όμως η εμφάνιση του χωριού όχι μόνο να αποκατασταθεί αλλά και να βελτιωθεί. Σημαντική θα είναι η συμβολή της προγραμματισμένης παρέμβασης πίσω από το εικονοστάσιο του Αγίου Παντελεήμονος στη βελτίωση της εικόνας του χωριού.

Αυτή η προσπάθεια πρέπει να πετύχει. Όχι για λόγους τουριστικούς, που μέχρι στιγμής δεν έχουμε καταφέρει να εκμεταλλευτούμε, αλλά γιατί το επιβάλλει η πολιτιστική μας παράδοση, γιατί το έχουμε ανάγκη εμείς.

 

 

ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ

 

Επιτυχία σε ΑΕΙ

 

Η Σοφία Στεφ. Καρδάμη πέρασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο τμήμα Κοινωνιολογίας.

 

 

Ματαιώθηκε ο χορός

 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου των εν Αθήναις Κάτω Γαρουνιατών “Άγιος Γόρδιος” εκφράζει τη λύπη του γιατί τελικά δεν πραγματοποιήθηκε η μουσικοχορευτική εκδήλωση κατά το τριήμερο των πολιτιστικών εκδηλώσεων τον περασμένο Αύγουστο (Σάββατο 16 Αυγούστου).

Παρά την αρχική συμφωνία σε επίπεδο προέδρων ένα μήνα πριν τις εκδηλώσεις, μια εβδομάδα πριν από αυτές το Δ.Σ. της ΒΟΛΙΔΟΣ δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση του προέδρου της και έτσι το Δ.Σ. του συλλόγου μας βρέθηκε σε πλήρη αδυναμία να επανεξετάσει την πραγματοποίηση της μουσικοχορευτικής εκδήλωσης.

Σίγουρα οι φορείς έχουν υποχρέωση να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους αλλά συγχρόνως και την αξιοπιστία τους.

                            Το Δ.Σ.

 

 

 

Θεατρικές παραστάσεις

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν και φέτος οι παραστάσεις που έδωσε το θεατρικό τμήμα του Συλλόγου των εν Αθήναις Κάτω Γαρουνιατών στην Κέρκυρα

Δόθηκαν παραστάσεις:            

Κουραμάδες 9/8,

Περουλάδες 13/8,

Κάτω Γαρούνα 14/8,

Μον Ρεπό 20/8.

 

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε με ευμενή σχόλια, σε όλες τις περιοχές που δόθηκαν οι παραστάσεις. Ιδιαίτερη επιτυχία σημείωσε η παράσταση που δόθηκε στο θέατρο “Ρένα Βλαχοπούλου” στο Μον Ρεπό και σχολιάστηκε από τα Κερκυραϊκά Μέσα Ενημέρωσης.

Το φετινό έργο, όπως και τα προηγούμενα, είναι γραμμένο από τον συγγραφέα, ιστορικό, πρόεδρο της ΟΚΕΣΑ και μέλος του συλλόγου μας κ. Καπάδοχο Δημήτριο. Παραθέτουμε άνευ άλλων σχολίων την κριτική για το έργο, της εφημερίδας “Η Καθημερινή της Κέρκυρας” στις 22 Αυγούστου 2003, από τη δημοσιογράφο Βιβή Τρύφωνα.

Στη θεατρική παράσταση με τον τίτλο «Κάλλιο σκλάβος στην Μπαρμπαριά παρά άνδρας της Ελένης» - που στήθηκε με τη σκηνοθεσία του Δ. Καπάδοχου - με μεράκι για ό,τι κερκυραϊκό οι ηθοποιοί έπαιξαν τους ρόλους με τρόπο φυσικό, λες και το γεγονός βιωνόταν σε ρεαλιστικό χρόνο, σε κάποια γειτονιά των Αργυράδων. Ο χρόνος είχε σταματήσει σε μια εποχή που οι πειρατές λεηλατούσαν την περιοχή του νησιού και άρπαζαν σκλάβους τους κατοίκους που τους μετέφεραν στην Μπαρμπαριά. Αυτό που πιστά τηρήθηκε στην παράσταση ήταν η ντοπιολαλιά, διαφάνηκε όμως και η προσπάθεια του συγγραφέα να μας μυήσει σε ιστορικά συμβάντα με κάθε λεπτομέρεια, αφού ο ίδιος έχει επιστημονικά εντρυφήσει στην ιστορία.

 

Οι θεατρικοί διάλογοι δεν ήταν υπερβολικοί αλλά ακολουθούσαν τα αρχειακά στοιχεία της απόδειξης του πραγματικού γεγονότος και η τεκμηρίωση αυτή χαρακτήρισε την παράσταση ως ένα ευχάριστο μάθημα ιστορίας.

 

Ο τρόπος αυτός εκμάθησης, προσιτός στο ευρύ κοινό, λαϊκός στην ευρηματικότητά του και άκρως παραδοσιακός, δεν αφαιρούσε από την ιστορία τη δυνατότητα να περνάει στη μνήμη. Ο μύθος δεν ήταν μύθος αλλά συμβάν που το έζησαν ξανά και ξανά οι ηθοποιοί της ερασιτεχνικής ομάδας και το παρέδωσαν γνήσιο στους θεατές.

Στην κορύφωση της παράστασης, η σκηνοθετική παρέμβαση ήταν καταλυτική, αφού οι δυο από τους πρωταγωνιστές πέρασαν στις κερκίδες του θεάτρου, έσμιξαν με το κοινό και ζήτησαν την αρωγή του στην επίλυση της σχέσης τους. Αυτή η ζωντάνια ξεθάρρεψε τους θεατές που χειροκρότησαν εγκάρδια, κάτι που φαίνεται να υπάρχει στη μνήμη - οπωσδήποτε των παλαιότερων - και στη γλυκιά προσέγγιση των νεότερων.

Τους ρόλους απέδωσαν αλφαβητικά:

Αγγελικόπουλος Παναγιώτης

Βασιλάκη Βούλα

Βασιλάκη Σταυρούλα

Καρδάμη Ελένη

Καρδάμης Κώστας

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

 

Στις 30 Αυγούστου γιορτάζουμε τον Άγιο Αλέξανδρο. Έζησε τον 3ο μ.Χ. αιώνα και το 325 εκλέχτηκε Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Η εκκλησιαστική του δράση μεγάλη και η προσφορά του στον αγώνα εναντίον του Αρείου τεράστιος. Αναδείχτηκε ένας από τους μεγαλύτερους υπερασπιστές της χριστιανικής πίστεως. Πέθανε το 340 μ.Χ. Η Εκκλησία τον κατέταξε στους Αγίους.

Τυχαίνει ένα ανιψάκι μου, από το σόι της συζύγου, να λέγεται Αλέξανδρος. Ταυτόχρονα γιορτάζει κι ο παππούς και δύο άλλα εξαδέλφια. Κάθε χρόνο την ημέρα της γιορτής τους κάνουν μεγάλο γλέντι και όλοι οι συγγενείς, σχεδόν, συγκεντρώνονται στο μεγάλο και ευρύχωρο σπίτι τους κάτω από το Αχίλλειο. Όταν φτάσαμε, η αυλή του σπιτιού ήταν έτοιμη, γεμάτη τραπέζια και σε λίγο όλοι οι συγγενείς συγκεντρώθηκαν.

Παράμερα είχε στηθεί, σε άλλο ευρύχωρο τόπο, το τραπέζι των παιδιών. Περίπου 15 νεαροί ηλικίας 10-15 ετών έπαιζαν και φωνασκούσαν. Ο Αλέξανδρος 11 ετών έπαιζε με φίλους του κάρτες ερωτήσεων.

Όπως εκείνα έπαιζαν και μες μιλούσαμε αμέριμνοι, ξεσηκώθηκε έντονος τσακωμός ανάμεσα στα παιδιά. Ο Αλέξανδρος έτρεχε προς τη μάνα του κρατώντας μια κάρτα και τη ρωτούσε:

- Μαμά, μαμά, πότε καθιερώθηκαν οι ημέρες της εβδομάδας;

Η ανιψιά μου προσπαθούσε να τον ηρεμήσει λέγοντάς του κάτι. Εκείνος όμως επέμενε. Για να τον αποφύγει, τον έφερε σε μένα λέγοντάς μου:

- Θείε, βοήθεια! Πες μας κάτι για τις ημέρες της εβδομάδας και γιατί πήραν αυτά τα ονόματα, γιατί ο γιος μου θα με βουρλίσει.

Φυσικά, προσπάθησα να της εξηγήσω ότι δεν είναι τόσο εύκολο. Ο Αλέξανδρος επέμενε και είχαν μαζευτεί γύρω και τα άλλα παιδιά. Για να ικανοποιήσω, λοιπόν, την επιθυμία τους αναγκάστηκα να δεχτώ να τους εξηγήσω. Επειδή όμως υπάρχουν και σε σας παιδιά και εγγόνια και μπορεί να σας ρωτήσουν, αποφάσισα το σημερινό μας χρονογράφημα να το αφιερώσουμε στην ιστορία δημιουργίας της εβδομάδας και την ονομασία των ημερών της.

Και πρώτα τι σημαίνει εβδομάδα. Η χρονική διάρκεια εφτά ημερών ονομάζεται εβδομάδα. Μπορούμε ν' αρχίσουμε από την Κυριακή μέχρι το Σάββατο  συμπεριλαμβανομένου ή από Δευτέρα μέχρι την Κυριακή συμπεριλαμβανομένης.   Ο   αριθμός εφτά ήταν ιερός και στους Αιγύπτιους και στους Χαλδαίους και στους Εβραίους. Όταν, λοιπόν, οι Ρωμαίοι έγιναν κύριοι όλου του τότε γνωστού κόσμου εφάρμοσαν σταδιακά και αυτοί την διαίρεση σε εφτά ημέρες, γιατί συναντούσαν μεγάλη αντίδραση από το λαό. Στους αρχαίους Έλληνες η έβδομη ημέρα κάθε μήνα εθεωρείτο κρίσιμη για την ανθρώπινη ευημερία και την ευφορία της φύσης. Τα νεογέννητα παιδιά την έβδομη ημέρα τα πήγαιναν στη θεά του σπιτιού Εστία και τους έδιναν το όνομά τους.

 

Στα αρχαία χρόνια οι Αθηναίοι δεν εξεστράτευαν πριν από την ημέρα αυτή.

 

Όταν ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας ο Αύγουστος, καθιερώθηκε επίσημα η εβδομάδα μονάδα χρονική αλλά αποφασίστηκε κάθε μία ημέρα της να είναι αφιερωμένη και σε έναν θεό.

 

Έτσι η πρώτη ημέρα ανήκε στον Ήλιο, η δεύτερη στη Σελήνη, η τρίτη στον Άρη, η τέταρτη στον Ερμή, η πέμπτη στο Δία, η έκτη στην Αφροδίτη και η έβδομη στον Κρόνο.

 

Οι χριστιανοί διατήρησαν την εβδομάδα που χρησιμοποιεί η Παλαιά Διαθήκη, αλλά σε ανάμνηση της Αναστάσεως του Χριστού, εξέλεξαν ως ημέρα του Κυρίου την Κυριακή.

Έτσι καθιερώθηκαν και τα ονόματα:

Κυριακή, ημέρα του Κυρίου

Δευτέρα, η δεύτερη ημέρα μετά την Κυριακή

Τρίτη, τρίτη ημέρα

Τετάρτη, η τέταρτη

Πέμπτη, η πέμπτη

Παρασκευή, η έκτη ημέρα της εβδομάδας, η ημέρα προετοιμασίας για την επόμενη, που ήταν η ιερή ημέρα των Εβραίων.

 

Σάββατο, εβραϊκά σημαίνει ανάπαυση και είναι η έβδομη ημέρα της εβδομάδος. Έτσι καθιερώθηκαν στο ημερολόγιο οι ημέρες της εβδομάδας.

 

Όμως οι λαοί της Δύσεως διατήρησαν τη μυθολογική ονομασία των ημερών, που παραπάνω αναφέραμε. Ενώνουν δηλαδή το θέμα της λατινικής λέξης ημέρα (dies= ημέρα, θέμα di) και το όνομα του θεού που εκπροσωπεί η ημέρα.

 

Η δευτέρα ημέρα είναι αφιερωμένη στη Σελήνη και η τρίτη στον Άρη. Πήραν το όνομα Luna = Σελήνη και το θέμα di το ένωσαν και έφτιαξαν τη λέξη Lundi, που γαλλικά σημαίνει ημέρα της Σελήνης. Η τρίτη ημέρα του θεού Άρη, λατινικά λεγόταν Mars, έγινε Mardi κοκ.

 

Στη Γερμανία και Αγγλία την Κυριακή εξακολουθούν να την αποκαλούν ημέρα του Ήλιου = Sunday και το Σάββατο ημέρα του Κρόνου. Επειδή ο Κρόνος λατινικά ονομαζόταν Saturnus το Σάββατο ονομάζεται Saturday.

 

Από το χρονογράφημά μας αυτό διαπιστώσαμε πως ο πολιτισμός δεν είναι δημιούργημα ενός μόνου λαού αλλά με τις διάφορες πολιτισμικές επιμειξίες ο ένας λαός δίνει και παίρνει στοιχεία από τον άλλο. Έτσι τα θετικά στοιχεία των λαών αποτελούν το πνευματικό τμήμα του Παγκόσμιου Πολιτισμού και αξίζει να τα μαθαίνουμε τώρα που ολόκληρος ο κόσμος έγινε με τα σύγχρονα επικοινωνιακά μέσα μικρός. Επιπλέον αν βρεθούμε στη δύσκολη θέση να μας ρωτήσει κάποιος μικρός μας φίλος, να μπορούμε να του πούμε για τις ημέρες της εβδομάδας.

 ΝΕΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Διαμόρφωση του χώρου της εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονος

  

Με έργα τα οποία έγιναν με πρωτοβουλία του τοπικού δημοτικού συμβουλίου στον Άγιο Παντελεήμονα, δόθηκε η δυνατότητα ανάδειξης της ομορφιάς της περιοχής και συγχρόνως ο περίβολος της εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονος και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής να δίνουν την εικόνα ενός συνόλου.

 

 Η αναστήλωση των κιόνων και της εισόδου, με τον αρμόζοντα σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική του χωριού μας, καθώς και η διαμόρφωση του γύρω χώρου με τους σχετικούς παραδοσιακούς μανδρότοιχους δίνουν την εικόνα που αρμόζει στην περιοχή, και την καθιστούν αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού μας.

Καιρός είναι τέτοιες παρεμβάσεις να γίνουν και στις εκκλησίες του Αγίου Γορδίου και του Αγίου Αθανασίου.

 

Έργα στις εκκλησίες μας

 

Σημαντικές είναι οι παρεμβάσεις που γίνονται στις εκκλησίες του χωριού μας, Άγιο Νικόλαο, Ζωοδόχο Πηγή και Παναγία.

Τα έργα ανάπλασης στο καμπαναριό, στην ουρανία, το τέμπλο και η ανανέωση των στασιδιών στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, θα δώσουν τη θέση που αρμόζει στον μητροπολιτικό ναό του χωριού μας.

Οι παρεμβάσεις απομάκρυνσης του νεκροταφείου και η διαμόρφωση του χώρου στη Ζ. Πηγή και τα σχετικά έργα στην Παναγία θα αποκαταστήσουν την εικόνα των εκκλησιών.

 

Παιδική χαρά

Εγκαινιάστηκε και λειτουργεί η παιδική χαρά, κάτω από την «Πνευματική Εστία» του Κάτω Γαρούνα.

 

 

 

 

Κοινή Συνεδρίαση - Αλληλοενημέρωση

Στις 12 Αυγούστου το απόγευμα στην «Εστία Πολιτισμού» του Κάτω Γαρούνα έγινε συνάντηση - σύσκεψη των εκπροσώπων των φορέων του χωριού μας.

Από το Τοπικό Συμβούλιο παραβρέθηκαν οι: Σουπιώνης Παναγιώτης πρόεδρος του τοπικού δη-μοτ. συμβουλίου, ο Παχτίτης Παντελής και ο Σκορδίλης Σπύρος.

Από τη Δημοτική αντιπολίτευση: ο δημ. σύμβουλος Σκολαρίκης Κων/νος.

Από την Α.Ο. ΒΟΛΙΣ οι: Πάγκαλης Νίκος, Σουπιώνης Μιλτιάδης και Βαρότσης.

Ο ιερέας του χωριού μας πατήρ - Δημήτριος Καρύδης.

Από τον Τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο: ο πρόεδρος του συλλόγου Σουπιώνης Νικόλαος και το μέλος κ. Σκορδίλης Γόρδιος.

Από τον Σύλλογο των εν Αθήναις Κ. Γαρουνιατών: ο πρόεδρος του συλλόγου Παρίσης Χριστόφορος και ο γραμματέας Αγγελικόπουλος Παναγιώτης.

Στη συνάντηση έγινε εκτενής ενημέρωση για τα προβλήματα του χωριού, για τα έργα που έχουν γίνει και έχουν προγραμματιστεί, από τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου (Άγιος Παντελεήμονας - παιδική χαρά - έργα ανάπλασης του χωριού - γήπεδο - οικόπεδο αποχέτευσης - αγορά ελαιοτριβείου - Μουσείο - παρεμβάσεις στον Αγ. Γόρδιο - ο χώρος πίσω από εικονοστάσι Αγ. Παντελεήμονα - περιφερειακός δρόμος κλπ).

Ακολούθησαν ενημέρωση και τοποθετήσεις των άλλων φορέων και αντηλλάγησαν απόψεις.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου της Αθήνας στην τοποθέτησή του για μια ακόμη φορά πρότεινε στους φορείς την συνεργασία στην εφημερίδα «Κάτω Γαρουνιάτικη Φωνή» και το site του χωριού μας στο internet, για την προβολή του χωριού μας αλλά και την πρόταση για τη διοργάνωση από κοινού με την Επιτροπή Συλλόγων Αττικής της εκδήλωσης «Μουσικό σεργιάνι με πανσέληνο» τον Αύγουστο του 2004 στον Αγ. Παντελεήμονα.

«Μουσικό σεργιάνι με πανσέληνο»

Η Επιτροπή Συλλόγων Αττικής του Δήμου Αχιλλείου διοργάνωσε με επιτυχία στις 11 Αυγούστου το βράδυ, σε συνεργασία με τους φορείς των Αγίων Δέκα, μουσική εκδήλωση στο χώρο της εκκλησίας του Παντοκράτορος στο βουνό των Αγίων Δέκα.

Τραγούδησε, ειδικά για τη βραδιά, ο Άγγελος Σκολαρίκης με το συγκρότημά του τραγούδια αγάπης και νοσταλγίας και στη συνέχεια όταν το κέφι άναψε, ο κόσμος που παρεβρίσκετο χόρεψε.

Τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ο Δήμαρχος Αχιλλείων κ. Πουλημένος Στέφανος, πολλοί παράγοντες και πλήθος κόσμου από τα χωριά του Δήμου.

Υπάρχει απόφαση, η μορφή αυτή των εκδηλώσεων να καθιερωθεί να γίνεται κάθε χρόνο. Το «Μουσικό σεργιάνι με πανσέληνο» για το επόμενο καλοκαίρι έχει προταθεί να γίνει στον Αγ. Παντελεήμονα του Κάτω Γαρούνα.

Συνάντηση της Επιτροπής Συλλόγων Αττικής Δήμου Αχιλλείων με τον Δήμαρχο

 

Στις 19 Αυγούστου 2003 η Επιτροπή Συλλόγων Αττικής Δήμου Αχιλλείων συναντήθηκε με τον Δήμαρχο κ. Πουλημένο Στέφανο, με στόχο την αλληλοενημέρωση. Ο Δήμαρχος Αχιλλείων αναφέρθηκε στην πορεία του αποχετευτικού και στο λιμάνι Μπενιτσών. Επίσης, στο δρόμο Σταυρού - Ντέματα - Κάτω Γαρούνα, στο δρόμο Σπαθά - Αλεποχωρίου, στην αγορά του ελαιοτριβείου Κ. Γαρούνα, στη δωρεά του σπιτιού στους Αγίους Δέκα του Γ. Ζωχιού. Το κυκλοφοριακό στη Βρυώνη, το γήπεδο Καστελλάνων και στο βρεφονηπιακό σταθμό.

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ ΤΡΙΗΜΕΡΟ

 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Σύλλογός μας διοργάνωσε το καθιερωμένο πολιτιστικό τριήμερο. Δυστυχώς, δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί ο χορός στις 16 Αυγούστου και έτσι περιοριστήκαμε σε δύο μόνο μέρες, την Πέμπτη 14 Αυγούστου και την Κυριακή 17 Αυγούστου. Για όσους χωριανούς και φίλους της εφημερίδας μας δεν μπόρεσαν να έρθουν στο χωριό, θα περιγράψουμε, όπως πάντα, τις εκδηλώσεις.

 

ΠΕΜΠΤΗ 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

 

   

 

Το πρώτο μέρος ήταν αφιερωμένο στα παιδιά του χωριού μας Γυμνασίου και Λυκείου που αρίστευσαν την προηγούμενη σχολική χρονιά, καθώς και σε όλα εκείνα που πέρασαν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η βραδιά ήταν υπέροχη, ο κόσμος αρκετός και η έναρξη έγινε με τον χαιρετισμό του προέδρου του συλλόγου μας κ. Παρίση Χριστόφορου, ο οποίος είπε:

 

 

«Εκ μέρους του Δ.Σ. Συλλόγου των εν Αθήναις Κάτω Γαρουνιατών σας καλωσορίζω στην αποψινή μας εκδήλωση.

Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να αναφερθώ στην προσφορά του συλλόγου στην 25χρονη σταθερή πορεία του. Το έργο είναι μεγάλο.

Είναι όμως άδικη η συνεχής και συστηματική υποβάθμιση αυτού του έργου και η εμμονή σε κάποιες αρνητικές πτυχές αυτής της μακρινής πορείας, που δεν μπορούν να καθορίζουν αυτές και μόνο την πορεία.

Η συνεχής, συνεπής και τακτική έκδοση επί 17 χρόνια της εφημερίδας είναι μια δύσκολη υπόθεση. Απαιτεί κόπο και πολύ δουλειά. Κανείς δεν αρνιέται τον εμπλουτισμό της και τη συνεχή ανανέωσή της. Έχουμε όμως καθήκον όλοι να την προστατέψουμε από τις όποιες κρυφές ή φανερές απαξιωτικές τάσεις παρατηρούνται κατά καιρούς.

Για να παρουσιαστεί αυτό το θεατρικό απόψε, κάποιοι άνθρωποι μέλη του συλλόγου μας έχουν αφήσει τη δουλειά τους, έχουν χάσει τα Σαββατοκύριακά τους, τα μπάνια τους, για να προβάλλουν μέσα από τις παραστάσεις τα Κερκυραϊκά ήθη και έθιμα και συγχρόνως το χωριό μας.

Δεν ζητήσαμε για όλα αυτά τίποτε. Η αγάπη για το χωριό μας είναι αυτή που μας δίνει τη δύναμη και το κουράγιο τόσα χρόνια. Μακάρι να μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερα.

Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη, γιατί ενώ είχε προγραμματιστεί τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί, όχι με ευθύνη δικιά μας, η μουσικοχορευτική εκδήλωση του Σαββάτου, όπως γίνεται κάθε χρόνο και την οποία ο κόσμος θέλει να γίνεται.

Η Επιτροπή Συλλόγων Αττικής αποφάσισε να καθιερώσει να πραγματοποιείται η εκδήλωση «Μουσικό σεργιάνι με πανσέληνο» κάθε καλοκαίρι από τους αποδήμους στον δήμο μας. Φέτος η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στον Παντοκράτορα των Αγία Δέκα.

Έχουμε πάρει την απόφαση, του χρόνου η εκδήλωση αυτή να πραγματοποιηθεί στον Άγιο Παντελεήμονα σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς. Είναι μια ευκαιρία να προβάλλουμε ευρύτερα την ομορφιά της περιοχής και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για έργα βασικών υποδομών.

Ας μη στεκόμαστε σε ό,τι αρνητικό. Ας δούμε τα θετικά. Ας δούμε ό,τι μας ενώνει για να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα το χωριό μας.

Εδώ θα πρέπει να συγχαρούμε το καινούριο τοπικό συμβούλιο και την δημοτική αρχή για τα έργα ανάπλασης της περιοχής της εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονος, καθώς και τη δημιουργία της παιδικής χαράς.

Ευχόμαστε η υπόθεση του ελαιοτριβείου σύντομα να πάρει σάρκα και οστά και του χρόνου να είναι σε λειτουργία. Θα συμπαρασταθούμε στο δύσκολο έργο που έχει μπροστά του για την ανάπλαση της εικόνας του χωριού μας, μια υπόθεση για την οποία και εμείς έχουμε ασχοληθεί και ο δήμαρχος Αχιλλείων πρόπερσι είχε μιλήσει από αυτό εδώ το βήμα.

Θα στηρίξουμε τις πρωτοβουλίες του τοπικού συμβουλίου και της δημοτικής αρχής στις πρωτοβουλίες που θα πάρουν, όσο και των άλλων φορέων. Συγχαίρουμε επίσης την ομάδα βόλεϊ και τους πρωτεργάτες.

Νομίζουμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες για μια καινούρια αρχή και οι συγκυρίες είναι ευνοϊκές.

Εδώ και χρόνια η αποψινή εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα παιδιά μας, στη σπουδάζουσα νεολαία, που μέσα σε δύσκολες συνθήκες έχουν να περάσουν από συμπληγάδες και παρά τα προτεινόμενα πρότυπα του εύκολου κέρδους, της ελάσσονος προσπάθειας και του εκχυδαϊσμού των πάντων καταφέρνουν να είναι άριστοι.

Συγχαίρω τα ίδια τα παιδιά και τους γονείς τους. Έχουμε εμπιστοσύνη στη νέα γενιά και είμαστε σίγουροι ότι θα γίνουν καλύτεροί μας.

Φέτος ο δωρητής των βραβείων «DINOS KOURTESSIS» απέσυρε το χρηματικό ποσό από τους τόκους του οποίου δινόταν τα ομώνυμα οικονομικά βραβεία, εκφράζοντας συγχρόνως και την πικρία του γιατί κανείς άλλος χωριανός μας δεν τον μιμήθηκε.

 

Πέραν τούτου όμως η είσοδος των παιδιών μας στα ΤΕΙ και ΑΕΙ αποτελεί από μόνη της σημαντικό γεγονός και ο σύλλογός μας βραβεύει την επιτυχία τους με τιμητικό δίπλωμα.

Ευχόμαστε σε όλους όσοι γιορτάζουν αύριο Παναγιώτηδες, Παναγιώτες, Μαρίες αλλά και όλους εσάς επί τη ευκαιρία της αυριανής μεγάλης γιορτής ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ».

 

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί των δημοτικών συμβούλων και των τοπικών αρχών του χωριού μας. Μετά τους χαιρετισμούς απενεμήθησαν τα βραβεία στους αριστεύσαντες μαθητές.

 

ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

 

1. Τσαγκαράκη Νικολέττα του Αναστασίου (γένος Σπίνουλα Μπίγκιολου) που προήχθη από τη Β' στην Γ' τάξη γυμνασίου με βαθμό άριστα 19.

2. Σουπιώνη Φωτεινή του Παναγιώτη που προήχθη από τη Β' στην Γ' τάξη γυμνασίου με βαθμό άριστα 19.

 

ΛΥΚΕΙΟΥ

 

1. Σκορδίλη Φωτεινή του Δημητρίου, που προήχθη από τη Β' στην Γ' τάξη λυκείου με βαθμό άριστα 19.

2. Σκορδίλης Ερωτόκριτος του Γορδίου, που προήχθη από τη Β' στην Γ' τάξη λυκείου με βαθμό άριστα 18,9.

3. Βασιλακοπούλου Χριστίνα του Γεωργίου και της Μαγδαληνής το γένος Σουπιώνη, προάγεται από την Α' στη Β' Λυκείου με 19,6 άριστα.

 

Μετά τις βραβεύσεις των μαθητών, επιδόθηκαν τα ΤΙΜΗΤΙΚΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ σε αυτούς που πέρασαν στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

 

Αυτοί ήσαν:

 

1. Καρδάμης Σπ. Θεόδωρος, εισήχθη στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημ. Διοίκησης στην Αθήνα.

2. Παρίσης Γ. Σπυρίδων ΤΕΙ Κοζάνης, Τμήμα Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος

3. Σουπιώνη Ξεν. Αγγελική, ΤΕΙ Άρτας, Τμήμα Ανθοκομικής και Αρχιτεκτονικής Τοπίου

4. Παρίση Μ. Φωτεινή, ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Τμήμα Φυσικής Παραγωγής

5. Σημαντηράκη - Πάγκαλη Αιμιλία, Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών, Πανεπ/μιο Πειραιά

6. Σπίνουλα Στ. Βίκη, Παιδαγωγική Αθηνών

7. Βασιλακόπουλος Παρασκευάς του Γεωργίου και της Μαγδαληνής, το γένος Σουπιώνη, Σχολή θετικών επιστημών, Τμήμα Βιολογίας, Πανεπ/μιο Πατρών.

 

Τη βράβευση των παιδιών μας ακολούθησαν παρατεταμένα χειροκροτήματα, που αντανακλούσαν την αγάπη όλων προς τα παιδιά μας.

 

Ακολούθησε το δεύτερο μέρος της βραδιάς, η θεατρική μας παράσταση.

Πριν από την παράσταση πήρε το λόγο ο συγγραφέας και σκηνοθέτης του έργου κ. Καπάδοχος Δημήτριος, ο οποίος είπε:

 

«Αγαπητοί χωριανοί,

Πριν σας παρουσιάσω τη θεατρική μας παράσταση, θα ήθελα και εγώ να συγχαρώ από τα βάθη της ψυχής μου τα παιδιά του χωριού μας, που απόψε βραβεύσαμε. Είναι χαρά όλων μας να καμαρώνουμε τα νέα αυτά βλαστάρια που αύριο θα μας διαδεχτούν, να τους σφίξουμε το χέρι και να τους πούμε ξεκάθαρα όλη την Αλήθεια. Και η αλήθεια είναι πικρή, μα δεν παύει να είναι αλήθεια. Η επιτυχία τους αυτή, τόσο κατά τις προαγωγικές τους εξετάσεις, όσο και η είσοδός τους στις διάφορες σχολές, είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Όμως στη σημερινή ανταγωνιστική κοινωνία δεν φτάνει μόνο η απόκτηση του διπλώματος. Είναι ανάγκη να στοχεύουν και σε μεταπτυχιακές σπουδές και σε απόκτηση όσο το δυνατόν περισσοτέρων γνώσεων. Αυτός ίσως τους κουράσει. Δεν πρέπει όμως να χάσουν το θάρρος τους. Πρέπει να αγωνιστούν με όλη τους τη δύναμη. Στον αγώνα τους αυτό θα τους συμπαρασταθούμε όλοι, γονείς, καθηγητές και συγχωριανοί. Θερμά συγχαρητήρια.

Και τώρα δύο λόγια για τη θεατρική μας παράσταση. Ο Σύλλογός μας για έκτη χρονιά ανεβάζει θεατρική παράσταση με το θεατρικό τμήμα του συλλόγου μας.

Όλα τα έργα μας είναι παρμένα από το Ιστορικό Αρχείο Κέρκυρας και αναφέρονται σε πραγματικά γεγονότα.

Το ίδιο και αυτό, που θα σας παρουσιάσουμε σε λίγο. Τίτλος του έργου είναι «ΚΑΛΛΙΟ ΣΚΛΑΒΟΣ ΣΤΗΝ ΜΠΑΡΜΠΑΡΙΑ ΠΑΡΑ ΑΝΤΡΑΣ ΤΗΣ ΕΛΕΝΗΣ».

Πρόκειται για ένα πραγματικό γεγονός που συνέβηκε στο χωριό Αργυράδες το 1775. Ένα νιόπαντρο ζευγάρι κατέβηκε στο γιαλό να κόψει ψαθί. Ξαφνικά ορμούν πειρατές στην Μπαρμπαριά. Η γυναίκα αφού περίμενε μάταια πέντε χρόνια να επιστρέψει ο άντρας της, τον κήρυξε σε αφάνεια και παντρεύτηκε έναν άλλο κατά 15 χρόνια νεότερό της. Είτε όμως γιατί αγαπούσε τον πρώτο της άνδρα, είτε γιατί την πίεσαν οι δικοί της να παντρευτεί, έκανε το βίο αβίωτο στο δεύτερο σύζυγο. Ύστερα από 20 χρόνια σκλαβιά, επέστρεψε και ο πρώτος σύζυγος, που διεκδικεί την πρώτη του σύζυγο. Γίνεται η συνάντηση των τριών προσώπων, που όπως θα δείτε θα καταλήξει σε ένα αποτέλεσμα. Ποιο είναι αυτό, θα το παρακολουθήσετε αμέσως.

Ποιοι παίζουν. Όταν εσείς τις Κυριακές τα βράδια του χειμώνα καθόσαστε και βλέπετε τηλεόραση, η θεατρική ομάδα βρίσκεται στα γραφεία της Ομοσπονδίας και κάνουν πρόβες, για να βγάλουμε ασπροπρόσωπο το χωριό μας και στην Αθήνα και εδώ και στους διάφορους Δήμους της Κέρκυρας, που θα δώσουμε θεατρικές παραστάσεις. Ευχαριστώ θερμά όλα τα παιδιά της θεατρικής ομάδας.

Τους ρόλους αποδίδουν:

Ελένη Καρδάμη, η σύζυγος και των δύο, τέως και νυν

Σταυρούλα Βασιλάκη, αδελφή της Ελένης

Βούλα Βασιλάκη, εξαδέλφη της Ελένης

Κων/νος Καρδάμης, ο πρώτος άνδρας και ο σκλάβος στην Μπαρμπαριά

Αγγελικόπουλος Παναγιώτης, ο δεύτερος σύζυγος.

Σας εύχομαι καλή διασκέδαση».

 

Ακολούθησε η θεατρική παράσταση με μεγάλη επιτυχία. Τα χειροκροτήματα υπήρξαν πολλά, αλλεπάλληλα και θερμά. Ήταν μια όμορφη βραδιά, που όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι και απεκόμισαν πολλά από τη θεατρική παράσταση.

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

 

Η δεύτερη ημέρα των πολιτιστικών μας εκδηλώσεων ήταν αφιερωμένη εφέτος στην ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ, καθώς επίσης είναι σε όμορφες κερκυραϊκές καντάδες.

 

********

 

Λόγω της πληθώρας ύλης, η 2η μέρα των εκδηλώσεων θα δημοσιευτεί στο επόμενο φύλλο.

............................ 

 
 Google Web Search

Γνωρίστε το Κερκυραϊκό Περγαμόντο
 

Λαογραφικό Μουσείο Μέσης: Δείτε μέρος από τις Συλλογές και τα αντικείμενα του Μουσείο Μέσης της Κέρκυρας

Λαογραφικό Μουσείο Παξών: Δείτε μέρος από τις Συλλογές και τα αντικείμενα του Λαογραφικού Μουσείου Παξών

Συλλογές Λαοδάμαντα : Δείτε μέρος από τις Συλλογές του Λαοδάμαντα

,copyrights:Free ΑΧΑΡΑΒΗ Δείτε μέρος από τις Συλλογές της Λαογραφική και Ιστορική Εταιρεία Βόρειας Κέρκυρας

[ 201612112244 -  othon]

 Σημειώσεις
Αφροδίτη των νησιών με κρίνο
και ρόδο πλουμιστή, γιομάτη γλύκες
Κέρκυρα απ’ουρανού το αίμα βγήκες
Λ. Μαβίλης
 Παρόμοιες
 :: Ο Πόλεμος της ελιάς στον ... Economist 
 :: Κατωγαρουνιάτικη Φωνή 
Copyright 2002-06 © O.Michalas website - all rights reserved
@portal