Κερκυραϊκή Διασπορά, Kerkiraiki Diaspora, Corfu & Corfiots,  Corfiots Around the World
 Αρχική Σελίδα | Εγγραφή | Βιβλίο επισκεπτών | Αρχείο | Παραλαβή αρχείων | Εκδηλώσεις | 6 Ενεργοί επισκέπτες 
.::
Τε,  22 Αυγούστου 2018

 Ειδήσεις
 :: ΚΕΡΚΥΡΑΙΚΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
 :: ΝΕΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΣ
 :: ΝΕΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 :: Φορμα Επικοινωνίας
 Βασικές σελίδες
 :: Αρχική Σελίδα
 :: Σύνδεσμοι
 :: Φόρουμ Ιδεών
 :: ΟΤΑ
 :: Γραφείο Παλινόστησης
 :: Κερκυραϊκή Στήλη Αιωνίου Αναθέματος
 :: Πνευματικά Ιδρύματα
 :: Διευθ.Ξενοδοχείων
 Σύλλογοι
 :: Ανακοινώσεις
 :: Διασπορά;;;;;;;;
 :: Εντός Ελλάδος
 :: Ευρώπη
 :: Ασία
 :: Αυστραλία
 :: Αφρική
 :: Αμερική
 Ανάπτυξη
 :: Υπανάπτυξη
 :: Νέο Νοσοκομείο
 :: Εθνική Παλαιοκαστρίτσας
 :: ΔΕΚΟ (ΒΟΥΡΛΟΥΜΗΣ)
 :: Μελέτη ΕΜΠ - ΤΕΕ
 :: Το δέον
 Επιχειρούν στη Διασπορά
 :: Πρόσκληση
 :: Κερκυραίοι Ειχειρηματίες της Διασποράς
 :: Ελεγχος ΑΦΜ
 Λίστες Διαλόγου
 :: Λίστα Κερκυραίων
 :: Η Ιστορία
 :: Φωτογραφικό Αλμπουμ
 :: Αποσπάσματα
 :: Βιβλιοκριτική
 Εικόνες - Ηχοι
 :: Σατυρικά της Επτανήσσου
 :: Χορωδείες
 :: Πολιτισμός ταξιδευτής
 :: Εφημερίδες - Περιοδικά
 :: Κείμενα
 :: Βιβλία
 :: Ιστορικές πηγές
 :: "Τα Κύθηρα ..."
 :: Πέρδικα
 :: Ντοπιολαλιά
 :: Κάλαντα Χριστουγέννων
 Γευσεις
 :: Ζαχαροπλαστική
 :: Μαγειρική
 :: Ποτοποιία
 :: Συνταγές ομορφιάς
 Πρόσωπα
 :: Λογοτέχνες
 :: Διάφοροι
 :: Ζωγράφοι - Χαράκτες
 Αγγελίες
 :: Comidor a powertool for Small & medium Enterprises
 Διάφορα
 :: Σπίτια
 Είσοδος
   
    
 Να με θυμάσαι
 :: Εγγραφή
 :: Ξεχάσατε τον κωδικό;
 Αναζήτηση
  
 Google

[ 201001251322 -  othon]

 Counter
Page visited:24444_times
Κερκυραϊκή Στήλη Αιωνίου Αναθέματος
Ποιοί έριξαν το παλαιό Δημοτικό Θέατρο (1952)
Click to Enlarge,Ποιοί έριξαν το παλαιό Δημοτικό Θέατρο (1952) Ιδού ποιοι έριξαν το παλαιό Δημοτικό Θέατρο της Κέρκυρας

Ιωάννης Κόλλας αρχιτέκτονας
Γεώργιος Λινάρδος πολιτικός μηχανικός
Ρένος Παϊπέτης πολιτικός μηχανικός

Σταμάτης Δεσύλλας Δήμαρχος

Tο Δημοτικό θέατρο κάηκε τη νύχτα της 13ης προς 14ης Σεπτεμβρίου 1943, νύχτα εμπρησμού της πόλεως της Κέρκυρας από τους Γερμανούς.

Το 1952 το κατεστραμμένο κτίριο θεωρήθηκε από τους κερκυραίους: αρχιτέκτονα Ιωάννη Κόλλα και πολιτικούς μηχανικούς Γεώργιο Λινάρδο και Ρένο Παϊπέτη, ότι "δεν έχει ουδεμία αρχιτεκτονική και ιστορική αξία".

Η γνωμοδότησή τους ανακοινώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων, με Δήμαρχο τότε τον Σταμάτη Δεσύλλα, το οποίο στη συνεδρίασή του της 31ης Μαρτίου 1952, αποφάσισε ομόφωνα την κατεδάφιση του.

Το Θέατρο κατεδαφίστηκε παρά τις έντονες διαμαρτυρίες πολλών Κερκυραίων, που έφθασαν μέχρι τις αίθουσες των δικαστηρίων.

Το παλιό θέατρο δεν έσβησε ποτέ από την καρδιά των Κερκυραίων. Αυτό μαρτυρούν οι δεκάδες φωτογραφίες του, που βρίσκονται κρεμασμένες παντού από ιδιωτικά γραφεία έως δημόσια κτίρια.

Βεβαίως κάποιοι άλλοι φρόντισαν να ονομαστεί η οδός που βρίσκεται δίπλα στο Δημοτικό Θέατρο (η οδός του εγκλήματος) με το όνομα του Δημάρχου που το κατεδάφισε . Για να θυμάστε ...... .

(Βοηθήστε να βρεθούν τα ονόματα των Δημοτικών Συμβούλων)

 Εκτύπωση Αποστολή σε φίλο Πες την γνώμη σου

Σχολιασμοί
Έλληνες εγκληματίες
Υπό [12.07.2014 17:32 - Μάρκος]
Είμαι 36 χρόνων και δεν το έζησα .πρόσφατα βρέθηκα στο Παρίσι για με η ομορφότερη πόλη στον κόσμο ,περπατάς με το κεφαλή ψηλά και λες τι είναι αυτά που έχτισαν οι άνθρωποι .Το Μονακό μπροστά στην ΚΕΡΚΥΡΑ δεν υπάρχει ,έχουμε ένα πολύ όμορφο μέρος σε λάθος χέρια .Αν με ρωτήσουν τα παιδιά μου τι έκαναν οι έλληνες στην ΚΕΡΚΥΡΑ τι θα τους απαντήσω ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;; Σας ευχαριστώ .

δημοτικο θεατρο κερκυρας
Υπό [12.07.2014 17:32 - ξανθοπουλοσ σπυρος]
ειμαι 76 ετων και δεν μπορω ακομη να απαλλαγω απο την θλυψη μου για το μεγαλο εγγλημα της κατεδαφισης του θεατρου μας ισως θα πρεπει να δουμε μηπως ειναι εφικτο να ξαναγινει . νομιζω πως μς χαρα ολοι οι κερκυραιοι θα δεχθουν να δωσουνκατι απο αυτα που διαθετουν να ξαναδουναυτο που οι καταραμενοι κατεστρεψαν

Συμφέροντα
Υπό [25.11.2010 18:57 - Anonymous] Μετά τον Πόλεμο συγκροτήθηκε μία επιτροπή ενδιαφερομένων πολιτών ανεξάρτητη από τις αρχές, για την ανέγερση του Θεάτρου, η οποία προσπάθησε να πιέσει για την αποκατάσταση του Δημοτικού Θεάτρου. Μάλιστα έφτασαν στο σημείο να στείλουν και επιστολή προς τον Τίτο της Γιουγκοσλαβίας για να βοηθήσει στην αποκατάσταση του Θεάτρου, με την σκέψη ότι το Θέατρο αυτό είχε χρησιμοποιηθεί ως έδρα του Σερβικού Κοινοβουλίου κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ουδεμία απάντηση όμως έλαβαν ποτέ από τον Τίτο.
Και κανένας Δήμαρχος ή βουλευτής, από τη στιγμή που κάηκε το Θέατρο, και μέχρι που ανεγέρθηκε το νέο δημοτικό Θέατρο, δεν διεκδίκησε αποζημιώσεις από την Γερμανία, όπως έκαναν άλλες πόλεις, τουλάχιστον για το Θέατρο.

Μετά τον πόλεμο, υπήρξε μια πρόταση της αμερικανικής εταιρείας «Σκούρας Φιλμ», να αποκαταστήσει το Δημοτικό Θέατρο με αντάλλαγμα να το εκμεταλλεύεται η ίδια για 20 χρόνια, πράγμα όμως που τότε δεν κρίθηκε συμφέρον από τις Δημοτικές Αρχές.

Μάλιστα τότε, κυκλοφορούσε η φήμη στην πόλη ότι υπήρχαν συγκρουόμενα πολιτικά και προσωπικά/οικονομικά συμφέροντα σχετικά με την διατήρηση ή όχι του Δημοτικού Θεάτρου. Μια τέτοια φήμη, η οποία δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα, ήθελε τον τότε Δήμαρχο, Σταμάτιο Δεσύλλα, να επιθυμεί την κατεδάφιση του Θεάτρου προκειμένου να μην αποκατασταθεί, για να μην υπάρξει άλλη αίθουσα κινηματογράφου στην Κέρκυρα, διότι, σύμφωνα με αυτή την φήμη της εποχής, η οικογένειά του διέθετε την μόνη αίθουσα κινηματογράφου στο νησί, και η λειτουργία κινηματογράφου στο Δημοτικό Θέατρο θα λειτουργούσε ανταγωνιστικά, και θα τους αφαιρούσε έσοδα.
Ωστόσο τονίζεται ότι αυτό ήταν μια φήμη που κυκλοφορούσε εκείνη την εποχή και δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί.

Ύστερα από ένα διάστημα, ο αρχιτέκτονας Περικλής Σακελλάριος προσεφέρθη δωρεάν να χτίσει ένα νέο θέατρο, έχοντας αυτήν την ευαισθησία διότι ο ίδιος σπούδασε στο εξωτερικό με τη βοήθεια του Μοντσενίγειου Κληροδοτήματος, το οποίο τότε βοηθούσε καλούς μαθητές να σπουδάσουν στο Πανεπιστήμιο.

Τα γεγονότα του 1952 τα έζησα
Υπό [25.11.2010 18:47 - Αναστάσιος Γ. Μάττιος] Τα γεγονότα του 1952 τα έζησα και από μέσα και από έξω. Μαζεύτηκαν υπογραφές πράγματι και δεν υπήρξε ένας επαναλαμβάνω ένας Κερκυραίος που να αρνήθηκε να υπογράψει. Έγιναν συλλαλητήρια και διαμαρτυρίες μερικοί κατέφυγαν στα δικαστήρια για προσωρινά μέτρα αναστολής της κατεδαφίσεως.
Όλη αυτή η κινητοποίηση των Κερκυραίων άφησαν παγερά αδιάφορους τους εκλεγμένους άρχοντες του Δήμου πάσης παρατάξεως.
Ακόμα και αυτοί οι τρεις φωστήρες στους οποίους ανετέθει η πραγματογνωμοσύνη περί της καταστάσεως και της καταλληλότητας του εναπομένοντος κτηρίου δηλαδή των εξωτερικών τοίχων αντί να απαντήσουν επί του αντικειμένου των γνώσεών τους απάντησαν επί θέματος αρχαιολογικού ενδιαφέροντος το οποίον ήταν ολόκληρο διαβλητό όταν γνωμοδότησαν ότι το κτίσμα δεν «παρουσιάζει κανένα ιστορικό η αρχαιολογικό ενδιαφέρον»
Ποιος τους ρώτησε γιΆ αυτό;
η ερώτηση ήταν σαφής
αντέχει η δεν αντέχει
αλλά δεν τόλμησαν να απαντήσουν επΆ αυτού.

Βέβαια τότε δεν ξέραμε από καταλήψεις αλλιώς όλη η Κέρκυρα θα είχε στρατοπεδεύσει μέσα στο θέατρο και όποιος μπορούσε ας το κατεδάφιζε. Κατά το διάστημα της κατεδαφίσεως όλοι οι Κερκυραίοι ήσαν με ένα καθημερινό ερώτημα «μα γιατί το γκρεμίζουν».

Καθόλη την διάρκεια του γκρεμίσματος οι προσπάθειες διακοπής δεν σταμάτησαν έπεσε και η ιδέα εδώ που φθάσαμε να διασωθούν τουλάχιστο τα προπύλαια και το αέτωμα δηλαδή να μείνει άθικτος η πρόσοψη για το νέο θέατρο όποτε κτισθεί ούτε αυτό έγινε δεκτό ήταν όμως θέμα να το επιδεχθεί ο εργολάβος πλέον ο οποίος πούλησε σε έναν Ιταλό όλο το αέτωμα αφού το κατέβασε ατόφιο κομμάτι, κομμάτι όπου είχε τους συνδέσμους του. Αυτό δεν μπορούσε να προβλεφτεί στην σύμβαση;;;;;. Ώστε να μείνει το αέτωμα στον Δήμο για μελλοντική χρήση.

Η κατεδάφιση άρχισε με μία τεράστια σιδερένια μπάλα κατεδαφίσεως η οποία κτύπαγε πολλές φορές στο ίδιο σημείο για να πέσει ένα κομμάτι 1-2 m2. Όσο κατεβαίνανε προς τα κάτω τόσο ποιο δύσκολα τα πράγματα μέχρι που στο τέλος έβαλλαν μικρά μπουρλότα αλλιώς ο γίγαντας δεν έπεφτε.
Οι εξωτερικοί τοίχοι στο κάτω μέρος είχαν πάχος ενός και μέτρου και, ήταν μαρμαρόπετρα όλοι οι τοίχοι. Τι έγινε το μνημείο αυτό;;;;; Παρακαλώ καθίστε στην καρέκλα σας έγινε πολύ καλής ποιότητος ασβέστης.

Και τώρα τα εσωτερικά η αρχική σύμβαση με τον εργολάβο ήταν να περιέλθουν στην κυριότητα του όλα τα προϊόντα της κατεδάφισης και ο Δήμος να πλήρωση από πάνω και ένα αρκετά σεβαστό ποσό ως έξοδα κατεδαφίσεως.

Οικονομικός Διευθυντής του Δήμου ήταν ένα εξαιρετικό μέλος της Κερκυραϊκής κοινωνίας χαίρων σεβασμού και εκτιμήσεως ο Δημήτριος Σ. Αναγνώστης.
Όταν έφθασε στα χέρια του η σύμβαση προς υπογραφή παρουσιάστηκε στο ΔΣ του Δήμου και είπε ότι αρνήτε να υπογράψει μιαν τόσο επαχθή για τον Δήμο σύμβαση και παραιτείτε του Δήμου αμέσως.
Τότε άρχισαν διαβουλεύσεις διότι εάν ακουγόταν στην κοινωνία ότι παραιτήθηκε ο Αναγνώστης και για ποιο λόγο θα γινόταν μεγάλος σάλος. Να σταματήσει την κατεδάφιση δεν μπορούσε δεν ήταν της δικαιοδοσίας του αλλά στα οικονομικά ναι είχε και άποψη και δικαιοδοσία τελικά η σύμβαση άλλαξε ριζικά και ο εργολάβος θα έπαιρνε μόνον τα υλικά κατεδαφίσεως χωρίς καμία άλλη αμοιβή η απαίτηση από το Δήμο.

Όλα αυτά τυχαία;;; δεν νομίζω.!!!!!!!

Εκείνο που δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω είναι η επιμονή τους να το κατεδαφίσουν μέσα σε τέτοια πίεση αντιδράσεων. Και όλα έγιναν ομόφωνα. Στο κάτω, κάτω της γραφής ήταν περιουσία του Κερκυραϊκού λαού και όχι δική τους.
 Google Web Search

Γνωρίστε το Κερκυραϊκό Περγαμόντο
 

Λαογραφικό Μουσείο Μέσης: Δείτε μέρος από τις Συλλογές και τα αντικείμενα του Μουσείο Μέσης της Κέρκυρας

Λαογραφικό Μουσείο Παξών: Δείτε μέρος από τις Συλλογές και τα αντικείμενα του Λαογραφικού Μουσείου Παξών

Συλλογές Λαοδάμαντα : Δείτε μέρος από τις Συλλογές του Λαοδάμαντα

,copyrights:Free ΑΧΑΡΑΒΗ Δείτε μέρος από τις Συλλογές της Λαογραφική και Ιστορική Εταιρεία Βόρειας Κέρκυρας

[ 201612112244 -  othon]

 Δημοφιλείς σελίδες
 :: Μαγειρική
 :: Ποτοποιία
 :: Συνταγές ομορφιάς
 :: Κείμενα
 :: Κερκυραϊκή Στήλη Αιωνίου Αναθέματος
 Παραλαβή αρχείων
 Σημειώσεις

Εκεί που ακόμα ζουν οι Φαίακες του Ομήρου
και σμιγ’ η Ανατολή μ’ ένα φιλί τη Δύση,
κι ανθεί παντού με την ελιά το κυπαρίσσι,
βαθύχρωμη στολή στο γαλανό του Απείρου,
εκεί η ψυχή μου ωρέχτηκε να γλυκοζήσει
στο μεγαλόπετρο όραμα της γης του Πύρρου,
εκεί που χύνονται σαν ομορφιές ονείρου
η μάννα της αυγής, της αρμονίας η βρύση.
Κωστής Παλαμάς

 Παρόμοιες
 :: Ποιοί έριξαν το παλαιό Δημοτικό Θέατρο (1952) 
Copyright 2002-06 © O.Michalas website - all rights reserved
@portal